Beneficiază de 20% reducere pentru cursurile de începători A1.1 folosind codul TOAMNA20 pentru încă:

Zile
Ore
Minute
Secunde

Beneficiază de cel mai bun preț la cursuri încă:

Zile
Ore
Minute
Secunde

Reduceri de până la 700 de lei pentru cursurile de franceză care încep în aprilie!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Limba franceză pentru începători – Ghid complet

limba franceza pentru incepatori ghid complet

În acest articol:

Sfaturi și recomandări de limbă franceză pentru începători

Acesta este un articol introductiv despre limba franceză pentru începători, unde vei descoperi numeroase informații utile, de la argumente aduse învățării limbii franceze, cum să reușești asta prin diferite metode de învățare, sfaturi și sugestii cu privire la probleme de gramatică, până la expresii uzuale în limba franceză. 

este greu sa inveti limba franceza

Este greu să înveți limba franceză?

Cu siguranță ați auzit măcar o dată în viață câteva propoziții rostite în limba franceză și, vrând-nevrând, tot ați înțeles câte ceva, chiar dacă nu ați învățat limba. De ce? Pentru că franceza seamănă foarte mult cu româna. Amândouă fac parte din familia limbilor romanice, alături de italiană, spaniolă sau portugheză, de exemplu. 

Așadar, răspunsul la întrebarea din titlu este: Categoric nu! Majoritatea cuvintelor se aseamănă, gramatica este ușoară. Și da, știm că ne vei spune de pronunție, că e imposibilă, dar ține minte că nici din gura francezilor nu vei mai auzi ieșind acel R specific. Deci, nu ai de ce să îți faci griji.  

de ce sa inveti limba franceza

De ce să înveți limba franceză? 

Franceza este una dintre limbile europene vechi care, de-a lungul timpului, s-a diferențiat de celelalte din jurul său prin bogăția elementelor preluate din straturile lingvistice care au influențat-o.

Limba franceză continuă să fie învățată de oamenii de pe tot globul, din diferite motive:   

Răspândirea universală

Limba franceză este vorbită de cca. 267 de milioane de persoane pe toate cele 5 continente, clasându-se pe locul al șaptelea în clasamentul celor mai vorbite limbi de pe glob. Se află pe locul al treilea în rândul limbilor utilizate în afaceri la nivel mondial și a patra limbă cel mai frecvent utilizată pe internet. În plus, este limba oficială în 70 de state. 

Mai mult decât atât, este studiată în școlile din toate țările, iar în cele considerate francofone (ca România) poate fi predată ca limba străină principală, surclasând chiar limba engleză.

Este o limbă a culturii

De la sculptori precum Rodin, pictori ca Edgar Degas sau Claude Monet, la scriitori asemenea lui Honoré de Balzac, Victor Hugo sau Émile Zola, la actori ca Alain Delon sau Marion Cotillard, limba franceză poate fi considerată una dintre limbile oficiale ale culturii universale.

Este un simbol al romantismului

Incontestabil limba dragostei, franceza este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase limbi vorbite vreodată. Atât datorită farmecului pe care îl oferă vorbitorilor săi, a muzicalității, cât și a expresiilor nativ romantice, precum tu me manques [imi lipsești], limba franceză își păstrează statutul câștigat cu mult timp în urmă. 

Un sondaj realizat de Babbel, aplicație de învățare a limbilor străine, arată că 90,5% din participanți au început să învețe această limbă din dragoste pentru cineva.

Franceza în afaceri

În 2003, Statele Unite erau principalul investitor din Franța, reprezentând 25% din noile locuri de muncă create în Franța din investiții străine. Printre companiile americane cu birouri în Franța se numără IBM, Microsoft, Mattel, Dow Chemical, SaraLee, Ford, Coca-Cola, AT&T, Motorola, Johnson & Johnson, Ford și Hewlett Packard.

Pentru România, Franța reprezintă un important investitor. Printre firmele cu acționariat direct, majoritar francez se numără Automobile Dacia, Carrefour România și Renault Commercial Roumanie. 

Totodată, franceza reprezintă un atuu considerabil pentru persoanele care își caută un loc de muncă, fiind nevoie de astfel de angajați în companiile multinaționale care au sediul în toată România.

cat timp dureaza sa inveti franceza

Cât timp durează să înveți franceza?

Limbile romanice, ca franceza, sunt adesea considerate mai ușor de învățat decât limbile germanice, de exemplu, mai ales pentru români. 

Instituțiile de cercetare consideră că limba franceză se poate învăța în sistem avansat în circa 23 – 24 de săptămâni. Asta înseamnă că un cursant de nivel mediu are nevoie de 23 – 24 de săptămâni pentru a reuși să vorbească fluent în limba franceză.

cum sa inveti limba franceza

Cum să înveți limba franceză?

Totul se poate face cu puțină motivație. Dacă ceea ce îți propui este învățarea unei limbi străine, noi te sfătuim să îți găsești stilul de învățare preferat (auditiv, vizual, comunicativ sau kinestezic) și să găsești exerciții sau activități adecvate.

Nu uita că învățarea presupune muncă zilnică, de aceea te sfătuim să îți creezi un program personalizat în care să îți stabilești un interval orar fix în care să te dedici francezei.

În continuare, îți prezentăm alte câteva sfaturi de limba franceză pentru începători, pentru a te motiva să începi:

Învață franceza cu ajutorul site-urilor precum:

BONJOURDEFRANCE

LEPOINTDUFLE

TV5MONDE

Fă-ți o listă de vocabular

De fiecare dată când înveți un cuvânt nou în franceză, notează-l undeva. Chiar dacă nu te vei mai da niciodată peste el, acest lucru te va ajuta să-l memorezi. Similar cu modul de predare a limbii franceze în manualele pentru începători, o idee bună ar fi să începi cu niște cuvinte simple și cu exerciții practice. 

Pentru învățarea oricărei limbi străine este necesar să cunoaștem alfabetul:

ALFABETUL LIMBII FRANCEZE

A a (a), À à (a), Â â (a), B b (be), C c (se), Ç ç (se), D d (de), E e (eu), É é (e), È è (ee – e lung), Ê ê (ee – e lung), Ë ë (e / ee), F f (ef), G g (je), H h (aș), I i (i), Î î (i), Ï ï (i), J j (gi), K k (ca), L l (el), M m (em), N n (en), O o (o), Ô ô (o), P p (p), Q q (chiu), R r (er), S s (es), T t (te), U u (iu), Ù ù (uu), Û û (iu), Ü ü (iu), V v (ve), W w (dublve), X x (iks), Y y (igrec), Z z (zet). 

Învață să scrii cu accente

Accent ascuțit, grav, circumflex, tremă- sigur ai auzit de toate acestea, dar nu ai reușit niciodată să le diferențiezi. Hai atunci să încercăm împreună să le dăm de cap: 

Accentul ascuțit – Accent aigu (acsan eghiu)

Accentul acut în franceză se găsește doar pe litera ‘e’ și constă într-o virgulă înclinată înspre dreapta ‘é’. Litera ‘e’ cu accent ascuțit se pronunță ca litera ‘e’ din limba romană. De reținut că é poate apărea ca prima sau ca ultima literă dintr-un cuvânt.

Cuvinte în franceză care conțin litera e cu accent ascuțit:

écouter (ecute) – a asculta

étudiant (etudian) – student

cinéma (sinema) – cinema

qualité (cualite) – calitate

Accentul grav – Accent grave (acsan grav)

Accentul grav în franceză se găsește pe literele a, e, u și constă într-o virgulă înclinată înspre partea stanga à, è, ù. 

Atunci cand se află pe literele a si u ajută în unele cazuri la distingerea dintre omofone (cuvinte care se pronunță la fel, dar au sensuri diferite), de exemplu: à (a) – la / a (a) – are, ou (u) – sau / où (u) – unde, iar cand se află pe litera e se pronunță ca un e mai lung și te ajută să distingi între un adjectiv/ substantiv masculin sau feminin.

Cuvinte în franceză care conțin litera ‘a’ cu accent grav:

déjà (deja) – deja

là-bas (la ba) – acolo

Observație! Singurul cuvânt în franceză care conține litera ‘u’ cu accent grav este où (unde). 

Cuvinte în franceză care contin litera ‘e’ cu accent grav:

fière (fierî) – mândră (fier – mândru)

cuisinière (cuizinierî) – aragaz

fièvre (fievrâ) – febră

thème (tem) – temă

Accentul circumflex – Accent circonflexe (acsan sircumflex)

Accentul circumflex în franceză se găsește pe literele a, e, i, o, u și constă într-o gămălie precum a literei ‘â’ din limba romana: â, ê, î, ô, û. Accentul circumflex are de obicei rolul de a indica faptul că după el obișnuia înainte să fie litera ‘s’ ori o vocală. 

Cuvinte în franceză care conțin litera ‘a’ cu accent circumflex:

bâtir (batir) – a construi

pâle (pa-lâ) – pal, palid

âme (am) – suflet

Cuvinte în franceză care conțin litera ‘e’ cu accent circumflex:

fêlure (feliur) – crăpătura

conquête (conchet) – cucerire

forêt (foree) – pădure

Trema – Le trèma (trema)

Trema se întâlnește mai rar în limba franceză, dar e important să nu uităm de ea, mai ales când vine Crăciunul (Noël în franceză). Trema constă în două puncte pe care le punem deasupra vocalelor e, i sau u pentru a indica faptul că vocala care precedă trebuie să fie pronunțată separat.

Cuvinte în franceză care conțin o literă cu tremă:

astéroïde (asteroidî) – asteroid

Noël (noel) – Crăciun

Saül (saul) – Saul

gramatica limbii franceze pe scurt

Gramatica limbii franceze pe scurt

Verbul

Verbul este partea de vorbire care defineşte acţiunea într-o propoziţie.

Modurile verbelor din limba franceză sunt:

Personale: Indicativul (l’indicatif), Conjunctivul (le subjonctif), Condiţionalul (le conditionnel) şi Imperativul (l’impératif)

Impersonale: Infinitivul (l’infinitif), Gerunziul (le Gérondif) şi Participiul (le participe)

Verbele se conjugă în funcţie de mod şi timp. Majoritatea verbelor sunt verbe regulate, ceea ce înseamnă că se conjugă în acelaşi fel. Există două grupe de verbe regulate, în funcţie de terminaţie:

Verbe de grupa IER Verbe de grupa IIIR
parler (a vorbi)                                                 finir (a termina)
manger (a mânca)                                      choisir (a alege) 
aimer (a iubi)                                              réussir (a reuși) 
regarder (a privi)                                 applaudir (a apaluda)

În funcţie de terminaţie, verbele se conjugă la timpul prezent prin adăugarea următoarelor terminaţii la rădăcina lor:

ER                                               
  Singular Plural
 Persoana I                                -e Je parle  -ons Nous parlons
 Persoana a II-a                            -es Tu parles -ez Vous parlez
 Persoana a III-a                   –e Il, Elle parle -ent Ils, Elles parlent
IR                                               
  Singular Plural
 Persoana I                               -is Je finis  -issons Nous finissons
 Persoana a II-a                            -is Tu finis -issez Vous finissez
 Persoana a III-a                   –it Il, Elle finit -issent Ils, Elles finissent

Pe lângă aceste două grupe de verbe regulate, mai există și o a treia grupă, verbele neregulate. Să nu te sperii însă de denumire, fiindcă nici în cazul acestor verbe nu e chiar totul atât de … neregulat. De exemplu, multe dintre acestea au terminația -dre (perdre, répondre, prendre, vendre, attendre)  și se conjugă după același model: 

PERDRE- a pierde                                               
  Singular Plural
 Persoana I                               -ds Je perds  -dons Nous perdons
 Persoana a II-a                            -ds Tu perds -dez Vous perdez
 Persoana a III-a                   –d Il, Elle perd -dent Ils, Elles perdent

Alte terminații cunoscute de verbe neregulate ar mai fi -cre (convaincre, vaincre), -oir (vouloir, falloir), -pre (rompre, interrompre) etc.

Cele mai importante verbe de cunoscut în limba franceză sunt verbele ÊTRE (a fi) și AVOIR (a avea).Totodată aceste verbe sunt și verbe auxiliare care ajută la formarea timpurilor trecute.

ÊTRE                                       AVOIR

Je suis                                   J’ai 

Tu es                                      Tu as

Il/Elle est                               Il/Elle a

Nous sommes                     Nous avons

Vous êtes                             Vous avez

Ils/Elles sont                        Ils/Elles ont

fraze si expresii uzuale in limba franceza

Fraze și expresii uzuale în limba franceză

Ca să știi cum să începi o conversație în franceză cu o persoană nouă.

Cum să spui … în franceză:

Bonjour ! – Bună ziua!

Bonsoir ! – Bună seara!

Au revoir ! – La revedere!

Ça va ? – Ce faci?/ Cum ești? 

Ça va bien. – Bine.

Merci/Merci beaucoup ! – Mersi/Mulțumesc mult!

Comment t’appelles-tu ? – Cum te cheamă?

Je m’appelle… – Mă cheamă…

Où habites-tu ? – Unde locuiești?

J’habite à… – Locuiesc la..

Joyeux anniversaire ! – La mulți ani!

Joyeux Noël !– Crăciun fericit!

cuvinte amuzante in franceza

Cuvinte amuzante în limba franceză

Umorul francez întâlnit atât de des în filme nu este doar o simplă întâmplare. Iată o listă cu 10 dintre cele mai amuzante cuvinte în limba franceză și explicația lor:

 1. embrouillamini (ambruiamini) – dezordine, mare confuzie provocând erori
 2. dodeliner (dodline) – a se legăna ușor, acest cuvânt sună ca un « doudou » (jucărie) și poartă ritmul leagănului doar pronunțându-l
 3. remembrance (remambrans) – amintire
 4. emberlucoquer (anberlucoche) – a se agăța orbește de o idee, de o opinie
 5. cajoler (cajole) – a rosti cuiva vorbe tandre, mângâietoare 
 6. flirter (flirte) – a flirta cu cineva
 7. postéromanie (posteromani) – dorința arzătoare de a-și transmite numele generațiilor viitoare, prin descendență masculină. Deci nu, nu se referă la un fan al afișelor.
 8. épancher (epanșe) – a vărsa, dar și a comunica sincer, deschis cu cineva
 9. embabouiner (anbabuine) – a oferi cuiva cuvinte măgulitoare pentru a-l determina să facă ce vrei tu
 10. s’ébaudir (sebodir) – a se bucura 

expresii idiomatice in limba franceza

Expresii idiomatice în limba franceză

Distrează-te, învățând expresii în limba franceză!

Dacă pentru români porcul are aripi și poate zbura, să știi că această imagine nu are nicio semnificație pentru un francez. În schimb, dacă vrei să îi sugerezi unui francofon că un eveniment nu se va întâmpla niciodată, îi poți spune pur și simplu că acesta va avea loc când găinile vor avea dinți (quand les poules auront des dents).

Asta e partea faină la expresiile idiomatice: te ajută să îți dai seama cât de diferit vede fiecare popor aceeași lume înconjurătoare. Plus că sunt așa de vizuale, încât, cu puțin exercițiu, ți se întipăresc în memorie. Iată câteva exemple:

donner sa langue au chat (a-și da limba pisicii) – a se da bătut, a renunța să mai ghicească răspunsul corect

tomber dans les pommes (a cădea în meri) – a leșina

raconter des salades (a povesti salate) – a spune minciuni

avoir un coeur d’artichaut (a avea o inimă de anghinare) – a se îndrăgosti foarte repede și des

jeter de l’huile sur le feu (a arunca ulei pe foc) – a enerva pe cineva, a atrage pe cineva într-o ceartă

marcher sur des oeufs (a merge pe ouă) – a fi foarte precaut în cazul unei situații delicate

pleurer comme une Madeleine (a plânge ca o Magdalena) – a plânge foarte tare

prendre la mouche (a lua musca) – a se supăra de-odată pe cineva

Il fait un froid de canard. (E un frig de rață.) – Este extrem de frig.

pleuvoir comme vache qui pisse. (a ploua ca o vacă când face pipi.) – A ploua foarte tare.

cultura franceza

Cultura franceză

Este important ca studiul unei limbii străine să fie combinat cu studiul culturii și civilizației din țara respectivă. Nu începem doar să vorbim în franceză, ci și să gândim, ușor-ușor, ca un francez, să ne însușim unele obiceiuri și valori.

Cultura franceză este bogată, diversificată, veche și pune în valoare caracteristicile tuturor regiunilor sale.

Parisul, capitala sa, denumit și Orașul Luminilor (la Ville lumière) a fost de-a lungul timpului un important centru cultural, găzduind artiști din toată lumea (Picasso, Brâncuși, Enescu, Modigliani etc.). Aerul artistic se mai poate simți încă în cunoscutul cartier Montmartre.

Parisul este la ora actuală orașul care adună cel mai mare număr de situri cu un caracter cultural din lume (muzee, palate, clădiri istorice etc.). Nu poți vizita acest oraș fără să te oprești măcar un pic și la Muzeul Luvru sau Orsay sau să omiți Palatul Versailles cu grădinile sale superbe.

Am putea sta aici toată ziua să discutăm despre cum Franța a influențat cultura întregii lumi, despre scriitorii, pictorii, actorii, oamenii săi de știință renumiți, dar vă lăsăm să descoperiți singuri această cultură, începând cu studiul limbii.

specialitati culinare frantuzesti

Specialități culinare franțuzești

Francezii nu sunt renumiți doar pentru calitatea vinurilor produse, ci și pentru gastronomia locală. Și nu, nu ne gândim aici doar la faimoasa brânză (le fromage) care ne lipsește totuși din meniul francezilor.

Gastronomia franceză  este caracterizată printr-o nemaipomenită diversitate, comparabilă cu bucătăria chinezească sau cu cea indiană. Elementul comun este seriozitatea cu care gătitul este privit în orice regiune. Pentru francezi, gătitul este o artă. 

Iată 5 dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din Franța:

 1. TARTIFLETTE – compusă din cartofi, bacon, reblochon (sortiment de brânză), ceapă, și de obicei însoțită de o salată verde. Această specialitate culinară franțuzească provine din regiunea Savoie, din sud-estul Franței.
 2. QUICHE LORRAINE – fel de mâncare sărat, preparat cu ouă, smântână și bacon,o specialitate culinară din regiunea Lorraine. Acest preparat tradițional francez este servit cu o salată verde sau andive.
 3. CASSOULET – specialitate aparținând zonei Languedoc, însă asociată adesea cu orașul Toulouse. Cassoulet este un fel de mancare din fasole albă, rață confiată  și cârnați.
 4. GRATIN DAUPHINOIS – Pentru a pregăti această specialitate veți avea nevoie doar de cartofi, smântână și ceapă. Acest fel de mancare se potrivește perfect în bucătăria tradițională franceză și poate fi consumat ca fel principal sau ca aperitiv ori chiar pe post de garnitură.
 5. COQ AU VIN – fel de mâncare preparat din carne de cocoș gătită în vin (de obicei roșu), la care se adaugă ceapă, morcovi, un bouquet garni (o legătură de ierburi) și ciuperci. 

greseli de evitat in limba franceza pentru incepatori

Greșeli de evitat în limba franceză pentru începători

Se spune că oamenii inteligenţi se pricep mult mai bine la învăţarea unei limbi străine, dar acest lucru este doar un mit. Cele mai multe abilităţi de învăţare a unei limbi sunt, de fapt, nişte obiceiuri care se pot contura prin disciplină şi prin conştientizare.

Cele mai frecvente greșeli care apar în timpul învățării limbii franceze sunt cele legate de pronunție. Elevii tind să citească un cuvânt din franceză ca unul din română, de aceea este important să ținem cont de regulile  de pronunție. 

De exemplu, verbele din limba franceză au diferite terminații, unele care se pronunță, altele nu. Pentru verbele de grupa I, terminațiile -e (persoana I și a III-a singular), -es (persoana a II-a singluar) și -ent (persoana a III-a plural) NU se pronunță. În schimb, puteți pronunța terminațiile -ons (persoana I plural) și -ez (persoana a II-a plural).

aplicații gratuite pe mobil pentru a invata limba franceza pentru incepatori

Aplicații gratuite pe mobil pentru a invăța limba franceză pentru începători

Iată mai jos câteva aplicații care te vor ajuta să evoluezi la limba franceză:

DUOLINGO  una dintre cele mai populare aplicații de învățare a limbilor străine. Oferta sa cuprinde 26 de limbi, inclusiv franceza. Creatorii acesteia că puteți învăța limba în doar cinci minute pe zi. Depinde doar de așteptările și de nevoile fiecăruia. Cu Duolingo vă puteți exersa citirea și scrierea, exprimarea în limbă străină sau înțelegerea unui text oral.   

BABBEL – o altă aplicație des folosită de persoanele care vor să învețe o limbă străină. Babbel oferă 14 limbi, ia franceza este una dintre ele. Această aplicație este organizată în lecții de 10-15 minute, astfel încât să le puteți încadra în programul vostru zilnic. Vă puteți exersa pronunția și îmbunătăți cunoștințele de gramatică.

BUSUU  un sistem de învățare a limbilor străine care oferă 12 limbi diferite, inclusiv franceza. Cursurile de franceză includ activități de gramatică, vocabular, de înțelegere a textului scris, de conversație. În plus, puteți învăța cum să scrieți sau să vă exprimați mai corect în franceză.

Acesta a fost ghidul nostru de franceză pentru începători. Dacă vrei să stăpânești vocabularul de bază al limbii franceze, ți-am pregătit o listă cu top 250 cuvinte în franceză pentru începători.

Dacă aveți nevoie de ajutor în procesul de învățare al limbii franceze, vă invităm să vă alăturați cursurilor noastre în regim online.

Share This :

Cursuri de franceză pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba franceză și nu numai.
Cursuri de franceză