Accentele în franceză

accentele in franceza

Una dintre cele mai mari provocări ale limbii franceze? Accentele. Mereu când scrii te întrebi dacă ai uitat vreun accent, dacă ai pus unul în plus sau dacă l-ai pus în locul corect. 

Dacă nu pui deloc accentele în franceză se înțelege mesajul? Se poate (uneori nici francezii nu se mai obosesc să le pună), dar nu mereu. Totuși, cum nici în română nu este bine să scriem fără diacritice, așa și în franceză este necesară scrierea cu accente. Într-o conversație orală poate că acestea nu își fac simțită mereu prezența, dar în scris contează enorm, mai ales dacă ești la examen sau scrii ceva într-un context oficial.

În acest articol vom descoperi împreună accentele în franceză. Sperăm ca la final să fii cu un pas mai aproape de utilizarea lor corectă.

Accentele în franceză

Accentele în franceză sunt:

é: accentul ascuţit (l’accent aigu)

à : accentul grav (l’accent grave)

â : accentul circumflex (l’accent circonflexe)

Plasate pe anumite litere, accentele în franceză te ajută să pronunți corect cuvintele și să distingi între cuvintele omonime. 

accentul ascutit in franceza

1. Accentul ascuţit

Apare numai pe vocala ‘e‘ (é) și marchează un ‘e‘ închis.

Punem un accent ascuțit atunci când:

– litera e se află la final de silabă: pré/cau/tion (precauție), pré/sent (prezent), thé (ceai), beautés (frumuseți). Nu uita! Atunci când vei conjuga verbele de grupa I la perfect compus, participiul trecut va avea mereu un accent ascuțit: chanté (cântat), aimé (iubit).

– se află în poziție inițială și formează singur silaba: é-gal, é-norme, é-quipe.

accentul grav in franceza

2. Accentul grav

În majoritatea cazurilor, vocala e (è) primește un accent grav, dar există și cazuri când accentul grav apare și pe vocalele a (à)sau u (ù).

è marchează un e deschis. 

Câteva trucuri pentru momentele în care nu ești sigur dacă trebuie să pui accent grav:

– Vocala e primeşte accent grav când este urmată de o silabă care conţine un e mut, iar acest lucru se întâmplă de obicei la finalul cuvintelor: poème (poem), chèvre (capră) 

– În faţa unui –s final se pune întotdeauna accentul grav pe vocala e: succès (succes), progrès (progres), procès (proces).

În plus, ține minte că niciodată un cuvânt nu se va termina cu un è.

În cazul vocalei a, aceasta apare cu accent grav:

– atunci când face referire la prepoziţia à , pentru a o putea deosebi de persoana a III-a singular a verbului ’avoir’: il/elle a (el/ea are). Il va à la piscine. – Merge la piscină. 

– adverbul là (acolo), pentru a-l deosebi de articolul hotărât de feminin, singular la. (Dacă ai nevoie să îți aduci aminte care e treaba cu articolele în franceză, noi ți-am pregătit un articol întreg pe această temă: link.)

– în sintagma çà et là (ici și colo): Quelques arbres sont plantés çà et là. – Câțiva copaci sunt plantați ici și colo.

– déjà (deja): Il est déjà parti de chez lui. – A plecat deja de acasă.

– voilà (iată): Voilà pourquoi j’ai renoncé à ce poste. – Iată de ce am renunțat la acest post.

În cazul vocalei u, aceasta apare cu accent grav în cazul cuvântului :

– adverb și se întâlnește la începutul unei propoziții interogative: Où es-tu? – Unde ești?

– pronume relativ: L’endroit où nous sommes partis. – Locul în care am plecat.

 este scris cu accent pentru a se diferenția de conjuncţia ou (sau, ori): Je mangerai la poire ou la pomme. – Voi mânca para sau mărul.

accentul circumflex in franceza

3. Accentul circumflex

Îl primesc toate vocalele (în afară de y care e considerat vocală în franceză):

â: âge (vârstă), pâte (pastă, aluat), bâtiment (clădire), gâteau (prăjitură), tâche (sarcină).

ê: tête (cap), forêt (pădure), fenêtre (fereastră), fête (petrecere, sărbătoare), pêche (pescuit, piersica) – În acest caz avem de-a face cu un e deschis, asemănător celui creat de accentul grav.

î: dîner (cină), maître (stăpân, proprietar), s’il vous plaît (vă rog), chaîne (lanţ).

ô: côte (coastă, ţărm), côté (parte, latură), diplôme (diplomă), hôtel (hotel), hôpital (spital), rôle (rol), rôti (friptură).

û: sûr (sigur), coût (cost), goût (gust), mûr (matur, copt).

De reținut că niciun cuvânt în limba franceză nu se termină cu ê.

mici trucuri

Mici trucuri

După cum ai văzut, vocala e este cea mai vizitată de accente. Totuși, există o multitudine de cuvinte care conțin vocala e fără accent. Acum te întrebi: și atunci, cum ar trebui să știu eu ce e primește accent? Ca să îți demonstrăm că nu e chiar atât de greu pe cât pare, îți mai împărtășim câteva trucuri.

Litera e nu primește accent în următoarele cazuri:

– când se află în fața a cel puțin două consoane aflate în silabe diferite: mer/ci (merci- mulțumesc). Nu te gândi prea mult la despărțirea în silabe, căci în majoritatea cazurilor se realizează la fel ca în română.

– când se află înaintea literei x: exercice (exercițiu).

– când se află în fața unei consoane duble: belle (frumoasă).

– când se află la finalul cuvântului, chiar în fața unei consoane care se pronunță: la mer (mare, subst.), cher (drag).

alte semne grafice ale limbii franceze

Alte semne grafice ale limbii franceze

Cu siguranță le-ai mai întâlnit în texte și te-ai întrebat ce e cu ele. Sau ai văzut scris prin comentarii pe Facebook merçi pentru a-i oferi mersi-ului nostru un aer franțuzesc. Măcar de era corect, dar NU este. Merci se scrie în franceză fără sedilă.

– cédille (sedilă): ¸
Apare doar pe litera c și se pronunță s: leçon (lecţie).

O poți întâlni doar înainte de vocalele a, o sau u: façon (mod), traçage (marcare), gerçure (crăpătură). 

– tréma (tremă): ¨
Apare pe vocalele e, i, u: Noël (Crăciun)

Ce crezi? Ți se par mai ușoare acum accentele în franceză? Să știi că ortografia franceză se dobândește în timp, tu trebuie doar să citești și să scrii cât mai multe texte în franceză. Restul vine de la sine. Totuși, nu strică niciodată să ai câțiva ași în mânecă, de aceea îți recomandăm să memorezi cazurile în care accentul nu poate apărea cu siguranță.

Acum că ai învățat accentele în franceză, deci scrierea corectă, îți sugerăm să începi și studiul gramaticii. Noi îți venim în ajutor cu articolul nostru Gramatica limbii franceze, unde îți prezentăm 10 dintre cele mai importante aspecte gramaticale de bază.

Până la următorul articol, noi îți urăm mult spor la învățat, online sau offline. Pentru a aprofunda accentele în franceză, poți viziona această serie pe YouTube. À bientôt. 

Share This :
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin