Beneficiază de 20% reducere pentru cursurile de începători A1.1 folosind codul TOAMNA20 pentru încă:

Zile
Ore
Minute
Secunde

Beneficiază de cel mai bun preț la cursuri încă:

Zile
Ore
Minute
Secunde

Reduceri de până la 700 de lei pentru cursurile de franceză care încep în aprilie!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Atestat franceză – Ghid complet

În acest articol:

Atestat franceză – care sunt certificatele disponibile în România?

La ce m-ar ajuta o diplomă?

Cum stabilesc ce tip de certificat îmi este necesar?

Cum pot obține o astfel de diplomă?

Unde mă pot înscrie la examenul de limbă?

Acestea sunt întrebările la care îți vom răspunde mai jos.

despre atestat franceza

Despre atestat franceză 

Certificatele de limbă sunt obținute în urma unui examen scris și oral. Ele menționează performanțele celor patru competențe stabilite de Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi și nivelul european atins de candidat la fiecare dintre ele. Competențele și predarea bazată pe competențe se concentrează pe ceea ce elevii sau cursanții pot face cu limba străină învățată.

Dacă vorbim de învățarea limbii franceze, cele 4 competențe sunt:

– competența de înțelegere a textului oral – compréhension orale (CO)

– competența de înțelegere a textului scris – compréhension écrite (CE)

– competența de exprimare în scris (scrierea diferitelor tipuri de texte, cum ar fi scrisori formale, informale, texte argumentative etc.) – production écrite (PE)

– competența de exprimare orală (pronunția, intonația, capacitatea de a purta un dialog, de a-ți exprima ideile cât mai coerent și convingător etc.) – production orale (PO).

despre nivelurile de limba

Despre nivelurile de limbă

Pentru fiecare din cele 4 competențe se evaluează nivelul de limbă. Nivelul limbilor este împărțit în șase niveluri de la A1 (începători) la C2 (experți) în conformitate cu Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi. Aceste niveluri descriu un standard internațional de competențe, cu alte cuvinte ce și cât poate exprima și comunica o persoană aflată la nivelul respectiv.

Nivelul A1- certifică un nivel de bază de cunoaştere a limbii franceze, care asigură capacitatea de a comunica în situaţii familiare, de zi cu zi.

Nivelul A2 – certifică un nivel de bază de cunoaştere a limbii franceze în situaţii comune, care presupun comunicare prin dialoguri simple sau discuţii pe teme familiare sau curente.

Nivelul B1- certifică un nivel standard de comunicare orală și scrisă în limba străină. Utilizatorul, deja independent, poate înțelege aspectele esențiale comunicate într-un limbaj standard ce țin de muncă, școală activități din timpul liber etc. Acesta poate lua parte la o conversație sau redacta un text care abordează teme familiare sau de interes.

Nivelul B2 – certifică un nivel avansat de limbă franceză scrisă și vorbită. Utilizatorul poate înțelege conținutul esențial al textelor scrise, aici fiind incluse și textele de specialitate din domeniul său de interes. Se poate exprima spontan, clar și detaliat cu privire la o gamă variată de subiecte.

Nivelul C1- garantează recunoaşterea unui nivel autonom de limbă franceză. Utilizatorul experimentat poate înțelege o gamă variată de texte lungi pe subiecte diverse, se poate exprima spontan și coerent în context social, profesional sau academic.

Nivelul C2 – certifică faptul că poți înțelege absolut tot din ce auzi și citești în limba franceză, inclusiv ironiile, expresiile idiomatice, diferitele registre de limbă. Poți rezuma fără probleme texte scrise sau orale și te poți exprima coerent și spontan cu privire la subiecte complexe. Este deja un nivel pe care îl obții după ce ai locuit câțiva ani într-o țară francofonă.

la ce ma ajuta sa am certificat de limba franceza

La ce mă ajută să am atestat limba franceză?

Certificatul DELF este recunoscut internaţional în 146 de ţări atât ca diplomă (din punct de vedere administrativ), cât şi ca certificare ce atestă capacitatea de comunicare (înțelegere, exprimare scrisă, exprimare orală).

Nivelurile B1 şi B2 îi scutesc pe elevi de proba de competențe lingvistice la limba franceză în cadrul examenului de bacalaureat (în funcție de profilul pe care îl urmează).

Cei ce obțin nivelul B2 nu mai sunt nevoiţi să susţină test de limbă la admiterea în sistemul universitar francez, la nivel licență. Nivelul C1 este necesar (în unele cazuri chiar C2) pentru admiterea la nivel master într-o instituţie de învăţământ superior din Franţa.

ce certificate de limba franceza exista in romania

Ce certificate de limba franceză există în România?

  1. DELF (Diplôme d’études en langue française) – acesta cuprinde 6 niveluri, de la A1 la B2.
  2. DALF (Diplôme approfondi de langue française) – pentru nivelurile C1 și C2.
  3. TCF, TEF (Test de connaissance du français)

DELF (Diplôme d’études en langue française)

Cui se adresează?

Există mai multe tipuri de certificate de limba franceză DELF:

  • DELF Prim (se adresează copiilor)
  • DELF junior/scolaire (se adresează adolescenților),
  • DELF tout public (se adresează atât adolescenților, cât și adulților).

Cum funcționează?

Se evaluează toate cele 4 competențe:

– Probe colective: înțelegerea textului oral, înțelegerea textului scris și exprimare scrisă

– Probă individuală:exprimare orală.

De regulă, există câte trei sesiune de examen în lunile februarie, mai/iunie și noiembrie. În cazul în care ați trecut examenul (minim 50 de puncte din 100 per total și 5/25 pentru fiecare probă), veți putea ridica diploma în termen de aproximativ două luni de zile. Stați liniștiți însă, deoarece imediat după afișarea rezultatelor puteți primi un atestat care să dovedească nivelul dvs. până la primirea diplomei oficiale.

Ce recunoaștere are? La ce îl pot folosi?

– Este recunoscut internațional în 164 de țări, în peste 1000 de centre de examinare.

– Facilitează obținerea de burse de studii , sunt cerute pentru studenții Erasmus sau pentru cei care doresc să își continue studiile într-o țară vorbitoare de limba franceză.

– Promovare personală la nivel academic și profesional în țările francofone, dar și în România. Multe dintre firmele cu acționariat majoritar francez caută vorbitori de franceză experimentați, iar o diplomă de limbă poate constitui un enorm avantaj pentru CV-ul tău.

Ce perioadă de valabilitate are?

Este un certificat pe viață, nu are termen de valabilitate.

Cine îl organizează și unde pot obține certificatul?

Diplomele DELF fac parte din seria diplomelor DELF/DALF eliberate de Ministerul Educației Naționale din Franța.

În România, singurul centru abilitat pentru a organiza examene de limbă și pentru a acorda aceste certificate de limba franceză este Institutul Francez, cu sedii în mai multe orașe (Cluj-Napoca, Iași, București, Timișoara).

Cât costă?

Prețul acestui examen diferă de la un nivel la altul. Iată mai jos prețul pentru fiecare. Menționăm că se pot obține și reduceri, în anumite cazuri (dacă ești student, de exemplu):

DELF A1: 250 RON

DELF A2: 330 RON

DELF B1: 470 RON

DELF B2: 490 RON

DELF C1 , C2: 520 RON

TCF (Test de connaissance du français)

Cui se adresează?

TCF este un test de competență lingvistică aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale din Franţa.

TCF (Test de Cunoaştere a Limbii Franceze) este un test lingvistic de franceză generală destinat persoanelor provenind din ţări unde franceza nu este limbă oficială, care, în scopuri profesionale, de formare sau personale, doresc o validare a nivelului de cunoştinţe de limba franceză într-un mod simplu, fiabil şi rapid.

Cum funcționează?

Metodologia TCF este extrem de riguroasă, ceea ce face din acest examen un adevărat instrument de măsurare a competenţelor lingvistice.

Examenul TCF conține 3 probe obligatorii: înțelegerea textului scris, producerea de text scris și înțelegerea textului oral. Prin intermediul acestui test se face o evaluare a competențelor în limba franceză generală, în special, înțelegerea orală, scrisă și stăpânirea structurii limbii. Cuprinde 80 de întrebări cu variante de răspuns. Două probe facultative permit evaluarea exprimării orale și scrise.

Toţi candidaţii primesc un atestat care îi situează, pentru fiecare probă, pe unul dintre cele 6 niveluri (de la A1 la C2) ale Cadrului european comun de referinţă pentru limbi străine, definit de Consiliul Europei. Aşadar, TCF este un examen la care toţi cei care susţin probele sunt admişi, neexistând, în urma susţinerii, candidaţi respinşi.

Ce recunoaștere are? La ce îl pot folosi?

Certificatul TCF este recunoscut la nivel internațional în țările francofone și poate fi folosit pentru dobândirea cetățeniei franceze și a permisului de ședere.

Testul reprezintă o soluție rapidă pentru cei care nu au destul timp să pregătească un alt certificat de limbă și care au nevoie de o validare urgentă a competențelor de limbă franceză, raportate la standardele europene în vigoare.

Ce perioadă de valabilitate are?

Certificatul este valabil timp de 2 ani.

Cine îl organizează și unde pot obține certificatul?

TCF este un test standardizat şi calibrat, conceput de Centrul Internaţional de Studii Pedagogice din Paris (CIEP), instituţie abilitată.

În România, sesiuni de examen TCF sunt organizate atât în cadrul Institutul Francez, cât și a Alianțelor Franceze, cu sedii în diferite orașe.

Cât costă?

Certificatul TCF costă 650 RON, fără probele facultative.

TEF (Test d’evaluation de français)

Cui se adresează?

TEF conceput şi dezvoltat de Camera de Comerţ şi Industrie din Paris, Testul de Evaluare al Limbii Franceze  permite testarea competenţelor de înţelegere şi exprimare în franceză generală.

Testul se adresează mai ales persoanelor cu nevoi pragmatice de limbă franceză (obținerea cetățeniei franceze, pentru a emigra în Canada, pentru a studia într-o țară francofonă etc.) care trebuie să își certifice într-un timp scurt nivelul de limbă.

Cum funcționează?

Examenul TEF cuprinde 3 probe:

  • Înțelegerea textului oral (CO)
  • Înțelegerea textului scris (CE)
  • Exprimare orală (EO)
  • Exprimare scrisă (EE)
  • Lexic și structură (LS)

Probele sunt evaluate pe baza unei scări ce cuprinde 7 nivele, de la nivelul 0 (cele mai elementare cunoștințe) până la nivelul 7 (stăpânire completă a limbii). Această scară este calibrată la cele 6 nivele (A1-C2) ale Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi și la cele 12 nivele de competență lingvistică din Canada (NCLC).

Ce recunoaștere are? La ce îl pot folosi?

TEF este recunoscut oficial de:

• Ministerul Educației Naționale din Franța

• Ministerul Învățământului Superior, Cercetării și Inovării

• Ministerul de Interne francez

• Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie din Canada

• Ministerul Imigrației, Francizării și Integrării din Quebec

• Secretariatul de Stat Elvețian pentru Migrație

TEF poate fi folosit în cadrul unui proiect de studii superioare sau al unui proiect de emigrare într-o ţară francofonă:

– Studii superioare în Franţa (TEF cu sau fără probe facultative)

– Proiect de emigrare în Canada (TEF)

– Proiect de emigrare în Québec (TEF à Québec)

– Cerere de naturalizare în Franţa (TEF- probe orale)

Ce perioadă de valabilitate are?

TEF este valabil 2 ani de zile.

Cine îl organizează și unde pot obține certificatul?

În România, testul TEF se poate susține online la Institutul Francez sau la, la Alianţa Franceză, pe baza unei programări.

Concluzii

Iată cele mai importate certificate de limba franceză recunoscute la nivel internațional.

În funcție de vârsta, obiectivele sau nivelului tăi de pregătire, poți opta pentru a obține una dintre diplomele prezentate. Un plus asigurat CV-ului tău.

Acesta a fost ghidul nostru despre certificate de limba franceză. Dacă te-ai decis să susții unul dintre examenele de limbă prezentate mai sus și ai nevoie de ajutor în procesul de învățare, te așteptăm la cursurile noastre în regim online.

Share This :

Cursuri de franceză pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba franceză și nu numai.
Cursuri de franceză