Beneficiază de 20% reducere pentru cursurile de începători A1.1 folosind codul TOAMNA20 pentru încă:

Zile
Ore
Minute
Secunde

Beneficiază de cel mai bun preț la cursuri încă:

Zile
Ore
Minute
Secunde

Reduceri de până la 700 de lei pentru cursurile de franceză care încep în aprilie!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Nivelurile de limbă – ce sunt A1, A2, B1, B2, C1, C2?

În acest articol:

Nivelurile de limbă sunt importante pentru că pot ajuta în diverse situații, de la angajare și înscriere la facultate până la alegerea unui curs potrivit pentru acea limbă stăină. Tu știi să-ți evaluezi nivelul de limbă?

În acest articol am adunat cele mai importante informații despre nivelurile de limbă, cum se stabilesc acestea  și ce înseamnă fiecare. Ne vom axa în special pe cele de la A1 la B2, deoarece acestea sunt cel mai des căutate în cadrul cursurilor de franceză.

nivelurile de limba

Cum au fost stabilite nivelurile de limbă?

Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi: Învățare, Predare, Evaluare (CECRL) este un document finalizat în anul 2001 de către Consiliul European. Pe scurt este ghidul nostru cultural și lingvistic, care ne propune competențele urmărite pentru a stabili nivelul de franceză  –  înțelegere (ascultare, citire), vorbire, scriere.

În funcție de competențele lingvistice pe care le deține o persoană s-a hotărât să se adopte nivelurile A1, A2, B1, B2, C1 și C2. A1 este nivelul începător de la zero, iar C2 este considerat nativ. De asemenea, există și trei niveluri suplimentare A2+, B1+, B2+.

Ce sunt A1, A2, B1, B2, C1, C2

În continuare vom prezenta nivelurile de franceză în funcție de competențele menționate mai sus. Pentru a face această prezentare am folosit clasamentul din cadrul european de referință pentru limbi.

Utilizator elementar

A1 și A2 reprezintă prima întâlnire cu limba străină, așadar pentru aceste niveluri abilitățile nu sunt foarte complexe. Totul se rezumă la propoziții simple, atât în scris, cât și oral.

Nivelul A1 – nivel introductiv

Înțelegere (ascultare) – Poți înțelege cuvinte din câmpul lexical al familiei sau lucruri care țin de mediul apropiat, atunci când sunt comunicate mai rar și clar.

Înțelegere (citire) – Poți înțelege expresii cotidiene și familiare.

Vorbire – Poți comunica, formulând întrebări și răspunzând aceluiași tip de întrebări, poți aborda teme ușoare și poți exprima dorințe concrete formulate într-o maniera simplă. Totodată comunicarea este una lentă și distinctivă.

Scriere – Poți scrie texte simple, cum ar fi o vedere, sau poți completa diverse formulare care să conțină numele, adresa, naționalitatea, etc.

Nivelul A2 – nivel de bază

Înțelegere (ascultare) – Poți înțelege fraze izolate și expresii folosite frecvent care se află în relație cu domeniile din mediul cotidian precum: informații personale și familiale simple, cumpărături, muncă.

Înțelegere (citire) – Poți înțelege texte simple despre situații zilnice (meniu, planuri de drum, indicații etc.) și scrisori cu propoziții scurte. 

Vorbire – Poți purta conversații simple, pe teme deja cunoscute, dar este dificil să ții o conversație independentă lungă.

Scriere – Poți să descrii într-o modalitate simplă formarea ta, mediul înconjurător pe care îl observi precum și subiecte care reflectă nevoile imediate

Utilizator independent

Pentru nivelurile B1 și B2 gradul de înțelegere crește, fiind posibile anumite conversații și înțelegerea unor texte mai complexe.

Nivelul B1 – nivel intermediar

Înțelegere (ascultare) – Poți înțelege punctele esențiale ale unei discuții când limbajul este standard și clar în subiecte precum: școală, lucruri familiare, muncă, hobby-uri.

Înțelegere (citire) – Poți înțelege texte despre activitățile zilnice și subiectele de interes. În plus, poți să îți exprimi dorințele și sentimentele și poți vorbi despre experiențe.

Vorbire – Poți comunica fără a fi nevoie de o pregătire anterioară în ceea ce privește un discurs coerent asupra subiectelor familiare și domeniilor de interes. Poți povesti un eveniment, o experiență sau un vis, să descrii o dorință sau un scop și poți să oferi explicații asupra unui proiect sau a unei idei. Totodată, ești capabil să te descurci singur în majoritatea situațiilor întâlnite într-o călătorie, într-o regiune în care este vorbită limba franceză.

Scriere – Poți scrie despre teme de interes și alte subiecte impuse, fără o pregătire intensă anterioară. De asemenea, poți redacta scrisori despre experiențe și impresii personale.

Nivelul B2 – nivel post-intermediar

Înțelegere (ascultare) – Poți înțelege aproape orice emisiune și reclamă de la televizor. De asemenea, poți înțelege și argumentele complexe exprimate în limbajul standard precum și discursurile tehnice în specialitatea acestora.

Înțelegere (citire) – Poți înțelege conținutul esențial al unui subiect concret sau abstract într-un text complex.

Vorbire – Poți purta o discuție spontană cu un nativ, în care să prezinți argumente pro și contra asupra  unui subiect. 

Scriere – Poți să te exprimi într-o manieră clară și detaliată asupra unei game variate de subiecte, să oferi un sfat în ceea ce privește un subiect de actualitate și să expui avantajele și dezavantajele diferitelor posibilități. 

Următoarele niveluri reprezintă cele mai ridicate niveluri de limbă, pe care le poți obține prin multă muncă individuală și comunicare în limba franceză. Pe acestea le vom prezenta pe scurt, deoarece cei care le-au obținut pot folosi franceza sau orice limba străină la un nivel ridicat.

Utilizator experimentat

Nivelul C1 – nivel autonom

Acest nivel reflectă faptul că dispui de următoarele competențe:

Poți înțelege textele lungi și solicitante și semnificațiile implicite. Exprimarea este una fluentă și spontană fără a fi nevoie să cauți cuvintele. Folosești limba în mod flexibil și eficient în viața socială precum și cea profesională sau academică. Poți să îți exprimi opinia pe subiecte complexe într-un mod clar și bine structurat.

Nivelul C2 – nivel de stăpânire al limbii

Acesta reprezintă un nivel considerat de multe persoane ca fiind  specific vorbitorilor nativi. Poți să comunici fluent despre orice subiect, având și cunoștințe tehnice, dar poți înțelege și nuanțele fine de sens în raport cu subiecte complexe. Poți înțelege fără efort practic orice citești sau auzi.

Unde pot studia franceza în funcție de nivelul pe care îl am?

Limba franceză se poate învăța la unul dintre centrele din Cluj-Napoca, Centrul Gutenberg sau Centrul Didacto. Aici, o echipă de tineri organizează cursuri de limba franceză pentru adulți și copii, în conformitate cu aceste niveluri de limbă stabilite în CECRL.

Centrul Gutenberg se axează pe cursurile pentru adulți și companii, iar la Centrul Didacto se organizează cursuri și activități educaționale pentru cei mici.

Cum pot să îmi dau seama ce nivel am?

Acum că am prezentat ce înseamnă fiecare nivel, urmează să discutăm despre cum putem să știm ce nivel avem.

Pentru a stabili nivelul de limbă pe care îl ai poți folosi mai multe variante. Unele dintre acestea stabilesc mai precis nivelul, pe când altele pot prezenta erori sau evaluări incomplete.

Autoevaluarea

Odată ce ai citit scurta descriere și competențele specifice fiecărui nivel, poți să aproximezi nivelul la care te afli. Cu toate acestea, dacă cineva nu știe toate competențele și abilitățile specifice pentru fiecare nivel, poate să realizeze o evaluare greșită. 

Din acest motiv, fie se poate angaja la un job cu nivel prea ridicat, la care nu va face față sau se poate înscrie la o facultate la care nu va reuși să învețe, din cauza dificultăților lingvistice.

Teste de încadrare

Pentru a putea avea o evaluare mai sigură a nivelului de limbă se poate susține un test de încadrare. Acestea sunt teste care stabilesc, pe baza unor întrebări grilă, ce nivel are cel care a dat testul. Dacă îți dorești să îți testezi nivelul de franceză, o poți face gratuite pe site-ul nostru, iar ulterior vei fi contact de către un membru al echipei noastre pentru a discuta rezultatul.  

Și aici există riscul de a obține un rezultat mai ridicat, deoarece în cazul testelor grilă multe răspunsuri pot fi date prin asocieri. 

Examene de certificare

Pentru a stabili cu o exactitate cât mai mare a nivelului de limbă pe care cineva îl are, se poate da un examen de certificare.

Un astfel de examen are o comisie de profesori care evaluează lucrările pe partea de competențe de înțelegere scrisă și orală, stabilind astfel dacă nivelul ales de participant este potrivit. De exemplu, dacă te înscrii la un examen de B2 și îl promovezi, înseamnă că poți dovedi că ai acest nivel. În schimb, dacă nu reușești să promovezi examenul, sunt șanse să nu ai încă competențele pentru nivelul B2.

Care este scopul acestei împărțiri pe niveluri?

Aceste niveluri au fost create de către Consiliul European pentru a putea sprijini învățarea limbilor străine în Uniunea Europeană. Odată cu această împărțire a devenit mai ușor să structurezi învățarea și predarea unei limbi străine.

Indiferent de vârsta pe care o aveți, limba franceză poate fi învățată la Centrul Gutenberg (pentru adulți) și Centrul Didacto (pentru copii), alături de echipa tânără de acolo. 

Pentru că știm cât de greu este să începi de la 0 învățarea unei limbi, ți-am pregătit niște articole care să îți vină în ajutor. Învață franceza online: 5 sfaturi care să te ghideze și Accentele în franceză pot fi un bun început în călătoria ta!

La Învață Franceza, avem o varietate generoasă de cursuri online cu profesori, care îți permit să explorezi limba franceză de la nivelul de bază. Mai jos, găsești un scurt testimonial de la Ioana, care dorește să împărtășească cu tine experiența sa cu aceste cursuri.

Mult succes în atingerea scopurilor lingvistice și bonne chance avec tes études!

Share This :

Cursuri de franceză pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba franceză și nu numai.
Cursuri de franceză